fredag 17 oktober 2008

Högskolan får nya platser efter krisen - Lars Leijonborg gör bort sig. Och demokratin hotas?

I Måndagens BLT kunde vi se på handlingskraftens kollaps http://www.blt.se/nyheter/olofstrom/hogskolan-far-nya-platser-efter-krisen(906824).gm när Lars Leijonborg skulle visa sig handlingskraftig till följd av finanskrisens återverkningar på Volvo och de varsel som lagts även i Olofström. Till de varslade i Göteborg hade redan lovats stöd, och nu var man ju tvungen att visa detsamma även för de drabbade i Blekinge och Olofström.

Det är bara det problemet att man släppt nyheterna om denna "satsning" innan man vet om det bli någon satsning. Man har nämligen inte diskuterat med högskolan i fråga, BTH, först. Vilket väl vore det enda raka - och så infinner sig flera frågor:


1. Att man släpper denna nyhet, på en söndag, uppenbart för att det skall kunna stå i tidningen på måndag morgon, tyder på att vi gått lite väl långt i medialiseringens tidevarv - i synnerhet som man nu inte har diskuterat det med berörd högskola först. Garantier för annat än att det blir...

3. ...Ett pressmeddelande, och lite god publicitet finns således inte ... Och om man inte kan infria det hela, lär det bara slå tillbaka på...

4. Politikerna bakom det i synnerhet (om nu någon kommer ihåg det vill säga) och på Politiken i allmänhet - eftersom ingen kommer ihåg vem som lovade vad. Men däremot kanske folk kommer ihåg att det utovades si och så - och att ingenting hände, att det således sveks...

5. Vilket leder oss in på att ska man utlova sådana här saker, bör man göra det efter att de är förankrade med inte bara BTH, i Karlshamn och Karlskrona..

6. ...som ju dessutom borde dela pengarna och utbildningsplatserna med de närliggande högskolorna

-Växjö universitet
-Högskolan i Kristianstad
-Högskolan i Kalmar

Varför då, undrar du kanske? Jo eftersom de säkert också kan bidra med intressanta och lämpliga utbildningsinsatser. Och dessutom ligger inte bara i samma region som de berörda blivande arbetslösa som alltingtill syvende och sist berör - utan dessutom nästan närmare Olofström än Blekinge Tekniska Högskola, vars huvudcampus inom två år skall vara Karlskrona, och med en filial i Karlshamn.

7. ...om man nu ska göra riktade arbetsmarknadsinsatser, som detta utspel antyder att man verkar vilja vidta - så bör de göras ordentliga eftersom att...

8. Om de inte görs ordentliga - så kan man fråga sig vad som i slutänden kommer ut ur detta?

Och blir nu resultatet att det inte kommer ut något väsentligt ur detta, så kan vi konstatera att detta är ett klåfingrigt verk av desperata politiska pressekretarere och tjänstemän (som aldrig lär ställas till svar...) som borde ha ägnat sin söndag åt att vara lediga, och få lite input till politikens vardag, annan än de som resulterar i pinsamma politiska hugskott, som alla i längden är förlorare i! De borde ha jobbat med saken under måndagen och kanske några dagar till.

Det antyder dåligt handlag hos en regering som brukade såsom opposition anklaga dåvarande regering för bristande regeringsduglighet att släppa sådana här halvmessyrer innan de är förankrade. Jag vill påstå att det är direkt dåligt omdöme. Att Lars Leijonborg - som sedermera blev borttvingad efter Sveriges eget Watergate i valrörelsen 2006 då Folkpartiet begick dataintrång och kom över Socialdemokraternas valplanering - har ett ansvar för vad hans medarbetare hittar på. Och vad han själv hittar på är dock något som ingen lär reagera på. Vi är vana - dessvärre - att i mediabruset höra utspel på utspel efter utspel...

Det sänker folks förtroende för politiken, och politikerna, om de inte agerar i en fråga som denna då varslen duggar tätt. Men det sänker även folks förtroende för dem om de agerar så bristfälligt som denna gången Lars Leijonborg agerat. Politikerna har ett ansvar för inte bara vad de själva gör, utan även för hur det de gör kan slå mot politiken i stort. Således även mot andra politiker. De begår med sådana här oförankrade utspel våld mot det system de ingår i - och det är demokratin självt. Ett folk utan förtroende för de folkvalda förlorar tron på inte bara politiken i demokratin, utan så småningom även på demokratins politik.

Vad som återstår efter det, är endast politik och sådan kan som vi vet lika gärna bedrivas i en diktatur.

Därför är Lars Leijonborgs utspel farligt. Och jag önskar verkligen att de folkvalda inser och istället för att hela tiden försöka hänga med i den mediala hetsjakten att ständigt visa handlingskraft kunde, tillsammans med sina medarbetare, sätta sig ner och reflektera över vad de gör, och vad det kan innebära i längden.


Apropå tidningens rubriksättning: Jaså, är krisen redan över? Så skönt! Då kan vi luta oss tillbaka och ta det lugnt, slippa oroa oss över någonting.. ja, njuta helt enkelt!

Inga kommentarer: