tisdag 18 november 2008

Livet efter oljan

För den som inte funderat över ämnet tidigare, livet efter oljan - hur kommer det te sig för oss människor? Vi som gärna kör bil för friheten det innebär och den speciella känsla det är att låta sig bäras fram på rullande hjul - för det är väl just det som är grejen eller?

Frågan är om det var såhär Henry Ford tänkte sig löpande bandet?

Kanske nu någon ser likheten med Familjen Flinta och deras stenåldersbilar?

Ja, en sådan likhet kan möjligen spåras men det finns en skillnad, de omgav sig endast av ett skal som liknande ett fordon, och av en händelse råkar ha stor yttre likhet med vår tids bilar, alltmedan de sprang och bar upp detta inte helt lätta skal. Vi nu och idag, vi gillar skalet, och vi gillar även hur det drivs fram, helt utan ansträngning från vår sida, den billiga fossila energin gör jobbet åt oss. Skillnaden här mot familjen Flinta är att vi faktiskt rullar fram, även om vi behöver bidra med energi - och det är väl just att rulla fram som på en räkmacka som gör våra bilar så attraktiva. Det uppfyller vi ju nästan här med, kan man säga.

För den som vill läsa mer om peak oil och vår framtid efter eran med billig energi kan jag rekomendera er att läsa:

http://efteroljan.blogspot.com/

1 kommentar:

hogrelius sa...

Problemet med bilen är varken oljan eller luften. Bilen är den företelse vilken har framkallat oviljan till kollektiva lösningar samt egoism ! Bilismen har till och med gjort att människan inte bryr sig särskilt mycket om alla de som dör eller blir svåra invalider. de flesta tänker inte ns på det.Rycker på axlarna liksom att det är något lagbundet i tillvaron.
Frihet för vem ? den frågan ska man nog alltid ställa sig.
Kuggfrågan till dig.hur många dör varje år i hela världen på vägarna?